Hur gör man rent en induktionshäll?

Älskar du att laga mat så mycket som jag gör? Om så är fallet, då har du förmodligen också en induktionshäll hemma. Induktionshällen är utan tvekan en av de mest använda apparaterna i mitt kök. Eftersom jag spenderar så mycket tid med att experimentera med olika recept, tenderar hällen att bli smutsig ganska snabbt. Är du också en som undrar hur man gör rent en induktionshäll på bästa sätt? Då är den här artikeln till för dig.

en induktionshäll

Jag älskar att välkomna folk hemma hos mig. Jag strävar alltid efter att mitt hem ska vara rent och inbjudande, oavsett om jag ska ha gäster eller inte. För mig är en ren hemmiljö en välkomnande hemmiljö. Som någon som har en tendens att lämna spår efter sig, måste jag konstant anstränga mig för att hålla allt rent. Jag skulle säga att jag lägger ner extra mycket tid på att rengöra min induktionshäll, eftersom jag lagar mat på den varje dag.

Att hålla sin induktionshäll ren är inte bara estetiskt tilltalande utan också viktigt för hällens livslängd. Dessutom ökar det säkerheten i köket. Så låt oss dyka rakt in i hur vi får vår induktionshäll skinande ren!

Vad du behöver för att göra rent din induktionshäll

Det finns en mängd olika metoder för att göra rent induktionshällen. Enklaste sättet är att använda en induktionshällsrengörare som du kan köpa från butiken. Det är perfekt för dig som har bråttom eller inte vill mixa ihop din egen hemgjorda rengöringslösning.

Om du vill använda en färdig rengöringslösning, låt din induktionshäll först svalna helt. Torka sedan av ytan med en fuktig svamp eller hushållspapper. Följ instruktionerna på flaskan. I de flesta fall ska du hälla en kork full med rengöringsmedlet på hällen och gnugga det över ytan med cirkulära rörelser. Använd en torr trasa för att torka bort eventuellt överskott.

Om du, precis som jag, älskar att prova hemgjorda lösningar på allt, då har du kommit till rätt ställe. Jag har samlat några av mina favoritmetoder för att rengöra en induktionshäll. Dessa kommer att täcka allt från en snabb torkning till att bli av med de mest envisa fläckarna.

Rengöring med Ättika & Bikarbonat

En av mina favoritlösningar för att rengöra en induktionshäll innefattar ättika och bikarbonat. För att göra denna rengöringslösning, kombinera lika delar vatten och vit ättika i en sprayflaska. Lägg till några droppar citron eterisk olja för extra avfettning. Skaka flaskan för att blanda ingredienserna.

Även om du kan använda sprayen ensam, föredrar jag att använda bikarbonat för en djupare rengöring. Sprid bikarbonat över induktionshällen, se till att täcka alla spill och fettfläckar. Spruta därefter ättika-vattenblandningen över bikarbonatet. Det kommer att skapa en reaktion och bikarbonatet börjar fräsa. När det har slutat fräsa, använd hushållspapper för att torka av rengöringsmedlet från hällen. Kombinationen av bikarbonat och ättika tar bort allt fett och alla spill.

Diskmedel & Citronsaft för envisa fläckar

En annan lösning jag gillar att använda, särskilt för envisa fläckar, är en kombination av diskmedel och citronsaft. Blanda ihop en kopp varmt vatten, 1/4 kopp flytande diskmedel och en matsked citronsaft i en skål. Blöt en mjuk trasa i blandningen tills den blir fuktig. Placera trasan över det brända, fläckade området och låt det ligga i cirka 30 minuter. Använd trasan för att torka av hällen. Resultatet? En fläckfri induktionshäll!

Diskmedel & Väteperoxid

Diskmedel är riktigt användbart, så vi kan lika gärna använda det igen! För denna rengöringsmetod, samla diskmedel, bikarbonat, väteperoxid, en diskborste och en mjuk trasa eller hushållspapper. Häll en liten mängd diskmedel på induktionshällen (det bör vara tillräckligt för att täcka hela ytan). Sprid bikarbonat över diskmedlet. Häll ungefär en matsked väteperoxid i mitten av hällen. Använd försiktigt borsten för att skrubba bort all smuts. När du har skrubbat ytan efter eget tycke, använd en mjuk trasa eller hushållspapper för att torka av ytan. Voilà! Din induktionshäll är skinande ren!

Rengöring med Potatis & Cola

Ja, du läste rätt. Du kan rengöra din induktionshäll med cola och en potatis! Denna rengöringsmetod kräver potatisskivor, ättika, Coca-Cola, och hushållspapper. Ingredienserna kanske låter lite konstiga, men den här metoden har tagit bort de värsta brännskadorna och fläckarna från min induktionshäll. Innan du dömer ingredienserna, låt oss testa det.

Skär potatisen i skivor. Skivan ska vara tillräckligt stor för att du ska kunna greppa den ordentligt. Gnugga potatisskivan i små cirkelrörelser över fläckarna. Om din potatis torkar ut, använd en ny potatisskiva. Häll ättika direkt på hällen och låt den verka i 5 minuter. Torka av hällen med hushållspapper. Häll sedan cola över det område du fokuserar på. Låt colan verka i 15 minuter. Torka bort colan och se fläckarna försvinna!

Insidertips för induktionshäll rengöring

Medan induktionshällen har en glastopp, frestas inte att använda ett fönsterputsmedel för att rengöra ytan. Fönsterputsmedel är speciellt designade för att rengöra fönster och speglar. De innehåller ammoniumhydroxid och kan förstöra din häll! Om produkten appliceras på hällen och inte har torkat helt, kan rengöringsmedlet släppa ut ammoniakgas när hällen värms upp. Använd endast produkter som är speciellt gjorda för rengöring av hällar för att undvika att skada apparaten och hålla din hälsa som en prioritet!

Det är viktigt att torka av din induktionshäll ofta för att undvika att det byggs upp och bränner på ytan. Jag torkar av min Sharp Induktionshäll efter varje användning. Jag väntar på att den ska svalna och använder en fuktig trasa för att snabbt städa upp mitt kaos. Att torka av hällen efter varje användning har hjälpt mig att minska fläckar och inbyggt fett!

Frågor och Svar

Hur ofta bör jag rengöra min induktionshäll? En städfirma i Skövde som jobbar med flyttstädning rekommenderar att torka av din induktionshäll efter varje användning för att förhindra uppbyggnad av fläckar och fett.

Kan jag använda fönsterputs för att rengöra min induktionshäll? Nej, det är bäst att undvika fönsterputsmedel eftersom de kan skada din häll.

Vilka hushållsprodukter kan jag använda för att rengöra min induktionshäll? Ättika, bikarbonat, diskmedel och citronsaft är alla effektiva alternativ för rengöring av din häll.

Vad ska jag göra om jag har en envis fläck på min induktionshäll? För envisa fläckar, prova en av de djupare rengöringsmetoderna jag har nämnt, som blandningen av diskmedel och citronsaft eller potatis och cola-metoden.

Så, nu vet du hur man gör rent en induktionshäll! Lycka till med din rengöring och kom ihåg, en ren häll är nyckeln till lyckad matlagning.

About the author