Spar man energi med dimbar led belysning?
Vi är många som blivit glada åt att det går att köpa till dimbar belysning nu även på ledlampor. Men hur är det med energin? bara för att man själv drar med ljusstyrkan på sin ledlampa, utsöndrar den även mindre energi då?
Den svenska energimyndigheten ska bland annat utveckla innovation, nya tekniker och forskning för att effektivisera elanvändningen i Sverige. Målet är att minska vårt fossila beroende genom att använda alternativa energikällor och optimera resursanvändningen. Det är ett viktigt ansvar.
Myndigheten är väl engagerad och agerar alltjämt på bred front inom många energikrävande områden. Även inom belysning. Där har man sedan länge samarbetat med branschen i många olika projekt, varpå man tidigt insåg fördelen att använda energetisk LED som ljuskälla.
Alla våra ljus som energieffektiviseringsfaktor kanske inte är enkel att hantera. Ljuset är så centralt för hur vi ser, mår, trivs och agerar i det.
Även om det verkar som om de också är intresserade av ljuset, är projektets egentliga mål att spara energi.
Många exempel på svårigheter att brottas med finns.
Senast propagerades det för just för: dimbara LED -lampor (dvs ljuskällor med sockel som används i hemmamiljöer som inredningsbelysning, men även för offentlig miljö.
Där myndigheterna påstår och skriver angående dimbar led
- Att användning av dimbara ledlampor kan sänka energianvändningen med 80 procent.
- Att man enkelt styr ljuset och skapar olika stämningar med hjälp av en dimbar ledlampa.
Stämmer detta om dimbar led?
Själva dimmer-kurvan för en ledlampa räknas i stort sett som linjär och den lilla förlusten som uppstår i elektroniken, kompenseras med att ”en sval ledlampa är en glad ledlampa”. Att när den är dimrad även blir svalare och blir du mer effektiv och kan producera med ljus per förbrukad watt (lm/w)
Det vill säga att om du dimrar 80 procent så spar du också 80 procent energi. Det låter ju bra. Men dessa 20% som är kvar och som ofta klassas som mysbelysning, vad är det för kvalitet och vilken karaktär har det ljuset? Och varför kan man förresten inte dimra mer än till 80 procent? Det är saker som funderas på.
Pratar du om en vanlig, normal LED-lampa kommer det utan tvekan att finnas en mängd olika åsikter som det mjuka ljuset som den här dimningsnivån ger upphov till. Då många tycker att det är ett rent otrevligt sken. Men skulle du kunna sälja och beskriva det som ”skapa den rätta stämningen” Även om stämningen mest känns som en grå dimma vid en kall kaj… så kanske…
Flimmer eller som man också kan kalla det modulation, är nog något där inte sista ordet är sagt eller utrett ännu. – För vem bestämmer vad som är mysig belysning och rätt stämning för vem?
Till hösten 2021 var detta något som EKO-designdirektivet ville råda bot på med nya gränsvärden. Då de tyckte att ledljus med dimrande effekt hade endast en tafflig förmåga att kunna återge färger, strukturer och nyanser.
Visst går det att få till dimbar led väldigt bra.
Men du behöver rätt sorts led och dimbar teknik till det. Då kan du till och med komma ner under en 20 procentsnivå och då pratar vi verkligen i termer som stämningsskapare liknande middagsbordet med en fin middag och skenet av stearinljus som vackert når fram med sin varmgula nyans som skapar romantik och harmoni till den omgivande miljön.
Här kan du läsa mer tips om hur man kan tänka när man planerar om i sitt hem för att få den rätta stämningen i de olika rummen: mysigahem.se
Ledbelysning till bilar är enklare än dimbar led, då den belysningen är konstant. Men det finns en hel djungel av ledbelysning även inom bilindustrin att gå vilse bland. Läs och lär gärna därför mer om det här hos: www.xenonkungen.com/se
…och vill du läsa mer spännande tips och artiklar här på bloggen så kommer du till startsidan här!