städa

15 hemligheter för att städa ditt hem på halva tiden

Din tid är värdefull. Sluta slösa bort det med att skrubba och spraya.

Låt oss inse det: städning är ett krångel. Men med rätt tillbehör och lite planering kan du minimera den tid du normalt skulle spendera på att skrubba brickan och klippa bort skala och mögel.

Vi pratade med experterna för att ta reda på hur professionella städare snabbt – men noggrant – kan städa ditt hus från topp till botten. Stjäl dessa tips och tricks så är du på god väg till ett rent hem på nolltid. Läs mer på min blogg här.

städa-

1. Ha ett system för att städa

Snabbrengöringsexperten vi pratade med säger att att halvera din rengöringstid börjar med ett system. Det innebär att städa huset i samma ordning varje gång: arbeta ett rum i taget och börja och avsluta på samma plats i ett rum så att du inte slösar tid på att springa fram och tillbaka. Läs även ” vad tycker ni om städhjälp? – jag provar nu!

”För att få ner tiden måste du vara konsekvent – det är hela premissen,”. 

”Du gör samma sak varje gång du städar, så det är en rutin. Rutinen är metoden, och det är ett naturligt bättre sätt att städa eftersom hastigheten kommer från metoden istället för från att bråttom. Du kan verkligen städa ditt hus på halva tiden. Det är ingen gimmick.”

2. Städa topp till botten, vänster till höger

Börja inte ett rum med att torka av soffbordet och sedan rengöra persiennerna, bara för att se dammet från persiennerna täcka ditt nystädade soffbord. Om man ska börja högst upp i rummet, som att damma av en takfläkt, och arbeta sig ner till golvet för att eliminera onödigt arbete.

Likaså säkerställer städning från vänster till höger att du täcker hela rummet istället för att dra från plats till plats.

”De flesta människor ser något och rengör det, sedan tittar de upp och ser något annat och rengör det, och smutsen faller ner på det du just har rengjort” 

”Om du arbetar uppifrån och ned och från vänster till höger, arbetar du en gång istället för att rengöra områden du just har städat.”

-städa-

3. Skrapa fönster för ett fint resultat

Kan du inte få den glans du vill ha med vanlig färdig spray och pappershanddukar? Lägg en droppe diskmedel i en liter vatten, torka av den generöst på fönstret med en trasa och skrapa sedan bort den. 

”Gå uppifrån och ned och torka av bladet varje gång längst ner”. 

Om du inte vill använda en skrapa rekommenderar vi ett glasrengöringsmedel och en mikrofiberduk. När du torkar med trasan, använd horisontella drag och flytta uppifrån och ned. Rengör inte ett fönster genom att gnugga i cirklar, vilket kan lämna ränder, och undvik att torka av glaset med tidningspapper eller pappershanddukar, som lämnar rester.

4. Ha rätt verktyg redo

Att ha alla verktyg och rengöringsprodukter du behöver inom räckhåll betyder att du inte slösar tid på att gå fram och tillbaka till skåpet under diskbänken. Vi rekommenderar att du bär ett förkläde, eller till och med ett snickarbälte, och fyller fickorna. Detta kan vara svårt med flera stora flaskor med rengöringsmedel, men du behöver inte stora flaskor – häll rengöringsmedlen i små, återanvändbara sprayflaskor som är lätta att bära. Du kan också placera dina tillbehör i en caddie eller en hink för att hålla ordning och spara tid.

”Om du anlitade en snickare och han gick upp och ner för en stege varje gång han behövde en spik, skulle du aldrig tolerera det,”  

”Du vill att han ska ha allt med sig. Du kan göra detsamma med städare.”

-städa-verktyg

5. Bli proaktiv

Det bästa sättet att hålla ett rent hem är att stoppa några problem i deras spår innan de någonsin börjar. Till exempel rekommenderar vi att du använder ett duschrengöringsmedel för att förhindra smuts och avskum i badet. 

”Du kan spraya det på och gå därifrån, Varje gång du duschar, spraya på den för att undvika att du får en smutsig dusch. Spraya på den, skölj och gå iväg. Du behöver inte torka av eller så.”

6. Damma utan att spraya när du städar

Fjäderdamvippa fungerar utmärkt för att rengöra persienner, tavlor, skrymslen och andra områden. Jag gillar strutsfjäderstövare, eftersom fjädrarna tar itu med dammet och de stora fjädrarna faller inte ur handtaget. ”Du vill ha en högkvalitativ fjäderduk som passar i bakfickan”. Dammsugaren fungerar bra för rutinmässig dammning, men för kraftig uppbyggnad måste du dammsuga eller använda en trasa och sedan använda dammsugaren varannan vecka eller så efter det.

7. Skär genom köksfett

Fett hamnar oundvikligen på köksskåpen, särskilt de ovanför eller bredvid sortimentet. Du kan köpa ett rengöringsmedel med apelsinolja för att torka bort fettet, eller så kan du använda ett vanligt fettskärande diskmedel. Tvättmedlet kommer att skära igenom fettet på skåpen precis som det gör med disk.

Blanda en matsked flytande tvättmedel med en liter varmt vatten. Testa lösningen på ett iögonfallande område, torka av den med en ren svamp eller trasa för att säkerställa att den inte skadar eller missfärgar finishen. Skölj sedan av den med en annan svamp och varmt vatten.

För svåra fläckar eller ansamlingar som inte lossnar med rengöringsmedel, blanda bakpulver med vatten och skrubba problemområdet lätt med en trasa.

8. Citronrengöringsmedel

Rostfläckar på uteplatser, verandor, garagegolv och uppfarter är ögonsår, men du behöver inte syra för att ta bort dem. Använd istället en citron. Syran i citronsaften kommer att lösa upp rosten. Skär citronen på mitten, pressa saften på fläcken och låt den dra i ca 12 minuter. För fläckar som har legat på betongen i veckor, månader eller längre, skrubba med en hårborste. Skölj sedan av citronsaften och gunk med rent vatten.

-städa-citron

9. Bekämpa badrumsmögel

Mögel förföljer badrum som inte är välventilerade eftersom vatten blir kvar på väggarna efter bad. Använd väteperoxid i en sprayflaska för att bekämpa mögel. 

”Spray det på, låt det sitta i 2 till 6 minuter, och det kommer att döda svampen.”

För att förhindra att mögel kommer tillbaka, använd en fläkt när du duschar. När du är klar, ta ett par minuter att skrapa vattnet från kakelväggarna och duschdörren.

10. Besegra avlagringar

Om mineralavlagringar från hårt vatten har fläckat dina VVS-armaturer, rengör dem inte med borstar eller liknande. De kan repa kranen. Använd istället vit vinäger. Häll lite på en ren trasa och torka av kranarna. Det krävs inte mycket ansträngning för att få dem att gnistra.

-städa-mögel

11. Håll rostfritt stål glänsande

Fingeravtryck, fläckar och vattenstämplar är fiender till diskhoar och ytor i rostfritt stål. Mineralolja kan hjälpa dig att slå dem. 

”Häll lite mineralolja på en trasa och torka av den en gång i veckan. Detta stöter bort vattnet.” 

Mineraloljan hjälper också till att hålla tandkräm och andra föremål från att fastna i diskhon, vilket gör det lättare att torka rent.

-städa-kran

12. Rengör mikrovågsugnen som en mästare

Insidan av din mikrovågsugn ser förmodligen ut som en krigszon. Tyvärr kan påbakad mat – särskilt om den har stått i flera dagar eller längre – vara svår att ta bort.

Tricket: Låt mikrovågsugnen hjälpa dig. Om man sätter en kaffekopp full med vatten i mikrovågsugnen och värma upp den tills den är kokhett. 

”Detta skapar fukt som lossar allt på toppen, sidorna eller botten av mikrovågsugnen”. 

Ta sedan en fuktig trasa och torka av ytorna.

-städa-mikro

13. Dammsugning

Min hemlighet till effektiv och effektiv dammsugning: Gör hela rummets längd i en rak rad, flytta sedan över och börja om längst fram i rummet. Man ska dammsuga områden som används ofta en gång i veckan.

”Damsug i långa majsrader och backa ut ur rummet”. 

Du kan göra det snabbt och lägga sladden över axeln så att du inte kämpar mot den. När du är klar ser den vacker ut.

-städa-dammsugare

14. Snabbstäda regelbundet

Om du verkligen vill minska din städtid, så behöver du verkligen städa oftare. När du har djupstädat ditt hus, ge det en gång varannan vecka. Det kommer att hålla platsen snygg och bespara dig det långa, plågsamma jobbet att göra flera månaders städning på en gång. ”Man skapar underhållsstädning istället för efterstädning”.

Tryck gärna på städfirma stockholm för att veta mer om ett städföretag som kanske passar just dig.

Vill du har mer tips klicka här https://minbaby.se/

Utforska denna blogg tribalveda om städning av köket för att få tips på hur du kan hålla ditt kök ren och fräsch.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *