gammali bil - röd bubbla

Gammal bil – Hur miljövänlig kan den bli?

Att äga en gammal bil behöver inte innebära att du måste byta ut den mot en hybridbil för att börja köra miljövänligt. Det finns många sätt du kan göra små förändringar i dina körvanor som har stor inverkan på miljön. Försök att stänga av bilen när du inte använder den, byt till däck med lågt rullmotstånd och se till att din bil är ordentligt inställd och körs effektivt.

gammali bil - röd bubbla

6 bra miljövänliga tips att tänka på när du kör en gammal bil.

1. Kör effektivt med din gamla bil

Det finns många olika sätt att köra effektivt på. Försök ha en så jämn körning som möjligt och undvika gasande och bromsningar. Du kan såklart köra försiktigt och långsamt men det är viktigtare att du tänker på saker som är av större betydelse.

Att bilsemestra med en gammal bil behöver därför inte alls belasta miljön på ett negativt vis – Om man vet hur man ”eko-kör”

2. Stäng av bilen när du inte använder den

Det kanske låter som en no-brainer men många verkar ha ganska svårt att stänga av sin bil. I vissa fall så bromsar folk in och står stilla väldigt länge med bilen påslagen och släpper ut en massa koldioxid istället för att stänga av bilen under dessa tillfällen. Tänk på att det blir bättre resultat om du stänger av den när den är varm istället för att köra med den varm.

3. Byt till däck med lågt rullmotstånd

gammal bil - vinterdäck

Rullmotståndet på däcken är nog den bästa förklaringen som kan ges om varför det lönar sig att välja ett bra däck. Däck med lågt rullmotstånd kommer att ta dig längre på en tank och ska därför väljas om du kör mycket. Därmed är det även viktigt att ha rätt mängd luft i samtliga däck.

4. Se till att bilen är ordentligt inställd

Den här punkten kan verka ganska självklar men fortfarande är det många som missar den och inbillar sig att ett kvitto på att bilen har justerats i verkstad räcker. Du bör göra någon form av justering själv för att få ut optimal effekt. Tillverkaren sätter oftast i en trygghetsmekanism som gör att bilen körs på en viss nivå av komfort och säkerhet. Du får bästa resultat om du justerar din bil själv kör. Se även till att läsa om hur du får ett städat och organiserat garage på budsautomotiveservice.com

5. Ställ in miljöklass på bilen

Du kan se hur miljövänlig din bil är genom att ställa in den i miljöklass. För att få mäta utsläppen används en indikator som kallas eko-klassad. Bilens utsläpp visas i en indikator och det klassas upp till 6. Den mest miljövänliga bilen placeras i klass 6 och den minst miljövänliga placeras i klass 1.

6. Att byta till mer energisnåla lampor kan bidra till ett miljövänligare alternativ

Genom att byta ut sina gamla lampor för hel och halvljus i sin äldre bil, kan man påverka till att spara energi i bilen samt att de nya lamporna är mer miljövänliga än de gamla.

De nya LED-lamporna och LED-ramperna som finns på marknaden ger bilen både en bättre och starkare belysning. Detta ökar även säkerheten avsevärt för din bilkörning.

Är du intresserad av vad som finns att välja på för belysning för just din bil? Kan du göra det här hos: https://www.xenonkungen.com/se/

Vanliga missuppfattningar med äldre bilar

De vanligaste missuppfattningarna om att köra bil grönt är att man måste köpa ny bil. Det är bara ett av dina alternativ som dessutom inte alls behöver vara ett problem då det finns flera fördelar att välja äldre bilar som kör miljövänligt.

Dessutom är det ofta enklare att byta reservdelar till äldre bilar. Då du inte behöver byta ut stora klumpiga sammanhängande paket, bara för att byta en liten lampa som det ofta innebär med de nya moderna och tekniska bilarna.

Vill du kika på riktigt gamla härliga pärlor så besök sidan om James Bond Bilar – En riktig nostalgikick!

Det finns många små saker som människor kan göra för att göra sina körvanor mer miljövänliga. Tipsen ovan visar att om man vill bli mer miljövänlig med en äldre bil så går det. – Här har du kommit en bit på vägen.

Är nu din bil så pass gammal att du funderar på att skrota den? – Ta hjälp av länken här till hur du gör det! När du skrotar bilen – abbilverkstan.se

Funderar du på att köpa ny bil – Får du hjälp hur du ska tänka innan du väljer här en ny miljöbil här!

Läs gärna mer på bloggen här om: Motor – Energi & Miljö https://emo82.se/

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *